desinger

Friday, August 12, 2011

Menu Berbuka 12 Ramadhan


Ikan Keli Gulai Tempoyak Kelate =)

Hmm sedar tak sedar dah nak masuk minggu ke3 kita berpuasa..
Anyhow..alhamdulillah...semoga kita semua mendapat kekuatan iman dlm  menjalaninya..amin..
Sempat la juga hari ni aku masak "Ikan Keli Gulai Tempoyak Kelate" hari ni..=)
Wahh Trade Mark Kelate 2 mesti kena ada heheheh
Anyway anak jati kelate la katoke heheheh
Biasa orang masak ikan patin gulai tempoyak..
Tapi memandangkan My Syg dh jemu kata nya ikan patin..
Dia nak kelainan pulak katanya..
So jadi la juga idea si suami ni..
Sedap "nyakut" ore kelate kato makan pulak dengan telur masin yang diperap dgn arang hitam 2..
Suka Telur Masin Yg diperap dgn arang dari yg jeruk dlm balang tuuu
rasa dia yg tak terlalu masin keterlaluan  =)


Alhamdulillah...Sila cuci mata ye..menu2 beberapa hari ni..time rajin je ambik gambar..time malas..buat tak tau je :-p

Resepi Ikan Keli Gulai Tempoyak Kelate 

Bahan-bahan:

1 ekor ikan keli/patin(angaran 1kg)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20 biji cili api (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
1 helai daun kunyit@daun kesum
2 batang serai(diketuk)
1 inci kunyit hidup atau sedikit kunyit serbuk
1 inci lengkuas
3 sudu besar atau secukupnya tempoyak
1 kpg asam keping
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Kisar cili api bersama bawang merah,bawang putih,lengkuas,serai&kunyit hidup.
2. Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan bahan kisar,serai dan tempoyak, biarkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan keli/patin, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
4. Jika tidak masam, boleh ditambahkan lagi tempoyak.




No comments:

Post a Comment

Slide Show Widget

Color me with your online