so pergi la bazar ramadhan dekat rumah beli ketam fresh..
tak sabar2 balik masak ketam kari..
so ini lah hasilnya..
sempat utk berbuka bersama..
dengan kerang bakar cicah air asam..
My Resepi Kari Ketam
1.bwg merah 4bji - tumbuk
2.bwg putih 4bji - tumbuk
3.bunga lawang - tumis
4.bunga cengkih - tumis
5.kulit kayu manis - tumis
6. buah pelaga - tumis
7.lada hitam - tumis
8.halia - hiris nipis&tumis
9.1/2 bwg besar - tumbuk
10.1/2 cawan air & rempah kari udang,ketam,ikan pn blh baba's
11. masukkan santan
12.masukkan ketam
13.gula,garam&gula melaka&asam keping.
14.1kg ketam
hari ni my syg nk mkn sup tulang plak..
so bhn2 dh bli semalam..
cpt je msk guna rice cooker multi purpose ni..
45minit je dh masak..
so ini lah hasilnya sup tulang saya hehehe
ni still dalam periuk lg..
nti dekat nak berbuka baru dihidang dgn bwg goreng..
daun sup&daun ketumbar...
wah wanginya bau sup tulang ni..
My Resepi Sup Tulang..
1. 3bji bwg merah - hiris nipis&tumis
2.4bji bwg pth - hiris nipis&tumis
3.halia hiris - hiris nipis&tumis
4.perencah sup tulang adabi - tumis
5.1 jug air
6. 1 kiub pati ayam knorr
7.1 sk sambal lada yg biasa kita mkn kt rmh org kawin 2@pn blander je cili padi ltk cuka gula garam@nk sng ltk je cili padi mayang nipis
8.1 sk sos tiram
9.1 sk serbuk lada sulah
10. ubi kentang
11.saderi&cendawan
12.bwg grg sdri lg best
13.daun sup,daun bwg&daun ketumbar
14.1 bji bwg besar dibelah 4
15.1 kg tulang lembu
siap dihidang selamat mencuba yea =)
No comments:
Post a Comment