desinger

Friday, August 19, 2011

~ 19 Ramaadhan Sudah ~


Erm...walaupun keadaan tak berapa sihat tak boleh nak jalan banyak2 duduk banyak banyak..
disebabkan sakit punggung yang teramat sangat..
aku tetap gagahkan juga diri masak menu berbuka untuk hari ni..
gulai ikan tongkol versi kelate..
nak buat kari mari ni dah naik muak dah anak tekak ni...
so boleh la makan option dengan budu&tempoyak ulam-ulaman..
bagi menambah lagi selera orang yang mengidam nak makan gulai ni wuhuhuhuhu
makan pulak dengan kerabu mangga..buah mangga yang dah hampir nak masak ni..
syg dapat dari kawan ofis dia katanya..
so penat tak penat badan hari ni buat slow slow slow je ktung ktang ktung ktang sorang2 kt dapur tu hehe
disebabkan tak de timun batang..so aku kreatifkan je sendiri guna ape yang ada dalam freeze tu..
guna ubi kentang&bendi je la..
hmmm rasa menjadi&sedap jugak nampaknya kan hehehe

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Kelate..
  • 5 biji bawang merah - dibland
  • 4 biji bawang putih - dibland
  • 1/2 biji bawang besar - dibland
  • 1 batang cili besar - dibland
  • 2 inci lengkuas - dibland
  • 1 inci kunyit hidup - dibland
  • 1 batang serai - dibland
  • 2 keping asam keping
  • 1/2 gula melaka/nisan
  • gula&garam
  • 1 ekor ikan tongkol/aya yang telah direbus dgn garam&asam keping gunakan air rebusan jgn buang
  • 1 kotak santan ayam brand
  • 1 kiub pati ikan bilis

Cara2
  1. tumis bahan2 yang dibland tadi sehingga naik bau
  2. masukkan sedikit air
  3. masukkan santan
  4. tunggu mendidih 
  5. masukkan ikan yang telah direbus tadi sekali dengan air rebusan tadi
  6. masukkan gula&garam&asam keping&kiub pati ikan bilis&nisan
  7. last sekali masukkan sayur2 timun,bendi,ubi kentang

Selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment

Slide Show Widget

Color me with your online