desinger

Thursday, January 24, 2013

Salam Maulidur Rasul (YAHANANA)

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni weollsss tak keluar mane-mane..just duduk rumah beristirehat sahaja sambil makan-makan tengok tv dan tidur dan mengadap laptop huhu my little iman tak berapa sihat so tak dapat la nak keluar berjimba-jimba sakan.Just nak ke klinik sahaja checkup budak debok-debok ni demam.Tak nak berceloteh banyak kat sini nak share resepi ikan siakap masak stim je hehehe



IKAN SIAKAP STIM >_<

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 2 ekor ikan siakap
  • 1 biji bawang besar(potong bulat)
  • 11/2 inci halia muda( potong memanjang)
  • 21 biji lada cili api merah( potong bulat2...kurangkan jika tidak suka pedas)
  • 3 biji limau nipis( yg sedang...diperah ambil airnya)
  • 3 ulas bawang putih (ketuk)
  • 2 camca besar sos tiram
  • 3 camca besar ikan
  • 1 camca besar serbuk pasti sedap knorr
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 2 biji tomato
  • garam,gula,ajinomoto secukupnya
  • 2 batang serai (titik)
  • daun sup@daun ketumbar(hiasan)

Cara-cara

  1. panaskan pengukus sehingga air mendidih....sapukan sedikit garam,gula,serbuk lada sulah,serbuk pasti sedap,sos ikan dan ajinomoto pada ikan perap sehingga 15-20minit dan kukus seketika
  2. sediakan mangkuk..masukkan bawang besar..bawang putih,tomato,halia muda,cili api,serai,limau nipis,sos tiram, sos plum,garam gula,ajinomoto secukupnya..gaul sebati
  3. kemudian taburkan diatas ikan yg telah dikukus sebantar tadi..kukus lagi sehingga masak..setelah masak bolehlah dihiaskan dengan daun sup @daun ketumbar... dihidangkan..selamat mencuba very the kacang hijau je >_<


OUR LUNCH TODAY :)


SALAM MAUIDUR RASUL :)










No comments:

Post a Comment

Slide Show Widget

Color me with your online